Tid til dig og dine dyr

   

   

Kiropraktik til dit kæledyr

Janne er pt. på barsel men vi kan tilbyde hundemassage hos vores veterinærsygeplejerske Britta Hedegaard læs mere her.

Jeg hedder Janne Olesen, er udannet dyrlæge i 2017 og certificeret veterinær kiropraktor.

I 2007 var jeg involveret i en bilulykke med kroniske ryg- og bækkensmerter tilfølge. Jeg oplevede, at smertestillende medicin ikke havde en tilstrækkelig virkning og søgte derfor andre behandlingsformer.
Med jævnlig kiropraktisk behandling samt øvelse- træningsterapi er jeg så godt som smertefri.

Da jeg i 2018 blev ansat som smådyrsdyrlæge hos Trehøje Dyrlæger, blev jeg overrasket over, hvor mange af mine patienter, der også viste sig at have ryg- og bækkenproblemer - og jeg tænkte, at dem må jeg da kunne hjælpe! Det resulterede i, at jeg i marts 2019 blev certificeret veterinær kiropraktor og i dag tilbyder behandling af hund og kat på klinikken i Vildbjerg og Holstebro.

Hvad er kiropraktik?

Kiropraktik er en manuel behandlingsmetode, hvor man arbejder med at genoprette og vedligeholde funktionen af muskler og nerver. Behandlingen fokuserer på bevægelsesfunktion af rygraden og påvirkningen af nervesystemet og organerne. Traditionelt set har vi oftest forsøgt at afhjælpe smerter hos dyr medicinsk, men dette fungerer ikke altid lige godt for alle patienter, dermed ikke sagt, at kiropraktik kan erstatte traditionel veterinærmedicin, men kan bruges som et supplement til behandling.

Kiropraktik er gavnlig fordi:

 • Nervebanernes kommunikationsveje genoprettes.
 • Smerter som følge af kroniske forandringer i rygsøjlen eller lemmer kan lindres.
 • Kroniske forandringer i skelettet kan forebygges.
 • Led- og seneskader som følge af forkert belastning kan forebygges.
 • Problemer med hjerte, urinveje og mave-tarmkanal, der er opstået som følge af forstyrrelser i nervebanerne kan afhjælpes.

Kan min hund/kat have glæde af kiropraktik?

Formålet med en kiropraktisk undersøgelse er at klarlægge, om der er blokeringer/låsninger i nogle af kroppens led, som hæmmer bevægelsen. Hvis dette konstateres, kan man forsøge at genoprette bevægeligheden ved hjælp af kiropraktisk behandling, hvor der foretages en såkaldt "justering", som er en lille, hurtig, men meget blid manipulering af leddet.

Blokeringer/låsninger i et led kan opstå af forskellige årsager. F.eks. som følge af en forkert bevægelse, slag ved uheld eller voldsom leg eller fordi dyret har kompenseret for smerter eller skader et andet sted i kroppen. Det er ikke ualmindeligt, at dyr som bruges til jagt eller intens træning har blokeringer/låsninger i leddene i såvel rygraden som lemmerne. 

Blokeringer/låsninger kan være skadelige fordi:

 • Nedsat bevægelighed i et led kan føre til stivhed, muskelspændinger, smerte og nedsat præstationsevne.
 • Nedsat bevægelighed mellem to ryghvirvler påvirker de nervebaner, som løber mellem de pågældende hvirvler. Nervebanerne er ansvarlige for at udveksle
 • informationer mellem hjernen, muskulaturen, huden og alle kroppens organer.
 • På sigt kan blokeringer mellem hvirvler føre til skader på sener og ledbånd, samt kroniske forandringer såsom slidgigt

 

Hvilke symptomer kan være tegn på, at dit dyr har en blokering/låsning:

I nogle tilfælde har ejer selv bemærket, at dyret har ændret adfærd, forud for en kiropraktisk behandling. Hunden går måske langsommere på gåturen, katten vil ikke hoppe op i vindueskarmen, eller virker stiv i kroppen ved almindelig bevægelse. Andre gange opdages et problem under den almene kliniske undersøgelse, hvor dyrlægen finder nedsat bevægelighed i lemmerne, eller reaktioner fra dyret, når ryggen mærkes igennem.

 • Akutte smerter i nakken eller ryggen. Dyret hyler, når der kommer træk på snoren/selen, eller ved pludselige bevægelser.
 • Nedsat præstation i forbindelse med jagt, træning eller anden aktivitet.
 • Nedsat lyst til almindelig bevægelse. F.eks. modvilje når dyret skal gå på trapper eller hoppe op i bilen.
 • Forandret siddestilling. F.eks. peger et eller begge bagben væk fra dyret.
 • Dyret ligger altid på den samme side, der kan ses mere hård hud på albuer eller haser på den ene side.
 • Dyret slikker eller bidder sig på ben eller i poter.
 • Hyperfølsom ved berøring, kan f.eks. ses ved trækninger i huden, når dyret stryges over ryggen.
 • Tilbagevendende fordøjelsesproblemer uden anden forklaring.
 • Problemer med at holde på urin eller afføring, hvor medicinsk forklaring ikke kan findes.
 • Ændret gangart som pasgang eller 

Hvordan foregår en behandling?

Ved den første behandling vil I blive spurgt til, hvad I oplever i forhold til dyrets adfærd. Derefter vurderes dyrets gangart og der udføres en kort neurologisk undersøgelse. Under selve den kiropraktiske undersøgelse mærkes hele dyret igennem og bevægeligheden af leddene vurderes.

Kiropraktisk behandling udføres på vågne patienter og selv nervøse dyr slapper sædvanligvis hurtigt af under den indledende undersøgelse. Når behandlingen er færdig gives oftest instrukser til korte hjemmeøvelser. I dagene efter den kiropraktiske behandling bør dyret undgå vild aktivitet, såsom jagt, anstrengende træning og vild leg.

Efter ca. 14 dage foretages en kontrolundersøgelse, hvor det vurderes, hvor godt dyret har responderet på behandlingen.

Ring på 97 13 19 11 - Hvis du tænker, at din hund/kat vil have glæde af kiropraktik