Tid til dig og dine dyr

   

   

Forebyg nytårsangst

Hund med nytårshat

Nytårsaften er en stor mundfuld for mange af vores kæledyr, men heldigvis er der mange måder at hjælpe dem på.
For at mindske dyrets ubehag og undgå dårlige oplevelser i tiden omkring - og selve nytårsaften, er det en god ide at begynde i god tid med forskellige tiltag.

Helt grundlæggende skal man prøve at undgå at kæledyret når at blive forskrækket og angst ved at undgå pludselige høje lyde og lysglimt. Gåture i december måned kan med fordel ske på steder, hvor der ikke er så stor risiko for afprøvning af fyrværkeri. Husk, det er kun lovligt at affyre fyrværkeri fra d. 27. december til og med 1. januar, men desværre bliver det ikke altid overholdt.

Både for unge dyr samt kæledyr, der allerede er bange, er det en god ide at vænne dyret til brag og andre høje lyde. Denne tilvænning skal ske gradvist og bør derfor påbegyndes i god tid før nytårsaften. Der findes forskellige måder, hvorpå tilvænningen kan foregå – f.eks. kan man købe cd’er med forskellige høje lyde, der langsomt skrues op.

Mange kæledyr kan have stor gavn af angst- og stressdæmpende tilskud igennem hele december for at hjælpe tilvænningen op mod nytårsaften. Disse tilskud er ikke sløvende eller skadelige for dyrene.

Selve nytårsaften

Sørg for at have luftet hunden grundigt om eftermiddagen, inden det for alvor går løs med fyrværkeriet. Træn ekstra meget – for eksempel sporsøgning, da mental træthed sænker stress-niveauet.
Lad aldrig din hund gå uden snor og luft den ikke om aftenen, når der bliver skudt af.
Lad ikke hunden være alene hjemme, men book evt. tid i en dyrepension. Mange dyr kan med fordel være i en pension nytårsaften, da disse som oftest ligger steder, hvor der er roligt nytårsaften.
Rul gardinerne for, og lad lyset være tændt, så hunden ikke kan se lysglimtene.
Tænd for radio eller tv, så larmen udefra camoufleres.
Undgå bordbomber og lignende, hvis nytåret fejres hjemme.
Sørg for at hunden/katten ikke kommer i nærheden af fyrværkeriet. Et bange dyr kan sagtens reagere ved at gø eller hvæse; det hjælper den ikke at se på fyrværkeriet!! Husk at en dårlig oplevelse kan forfølge dit kæledyr resten af livet.
 

Kan jeg hjælpe mit dyr, hvis det allerede har nytårsangst?

Hvis hunden eller katten allerede er bange for fyrværkeri, er det også en god ide at begynde nytårstræningen i god tid, da kræver det ofte længere tids træning/tilvænning, ligesom det kan blive nødvendigt med yderligere tiltag. Udover lydtræningen kan det være nødvendigt at give noget angstdæmpende. Hos dyrlægen kan man få forskellige produkter, og de fleste af disse skal man begynde at give i god tid før nytårsaften. Ved mild angst kan man bruge forskellige fodertilskud eller feromon-produkter (indeholder beroligende signalstoffer til hhv. hund og kat).

Nogle hunde og katte kan være så bange, at det er nødvendigt med receptpligtig angstdæmpende og beroligende medicin selve nytårsaften. Dette må vurderes fra dyr til dyr i samråd med dyrlægen.

Dyr, der allerede er bange, kan være svære at træne til at være upåvirkede af fyrværkeri, men spørg os hos Trehøje Dyrlæger, vi kan være behjælpelige med gode råd og vejledning, så du og dit kæledyr kan komme godt ind i det nye år.