Tid til dig og dine dyr

   

   

Juleaften og kæledyr

For os mennesker er julen fyldt med hygge, lækker mad og søde sager, men for vores kæledyr indeholder decemberdagene mange potentielle farer.

Udover hektisk aktivitet, gæster og stressede ejere kan de julepyntede stuer være et sandt minefelt for hunde og katte og julemaden er heller ikke noget for sarte dyremaver.

Vær særligt opmærksom på:

  • Chokolade er giftigt for dit kæledyr
  • Nødder er generelt giftige for hunde og katte, men især macadamia nødden kan give problemer
  • Mange juleplanter (fx julestjerne og mistelten) er giftige
  • Mange gæster og ændrede spisevaner kan være stressende
  • Julepynt og levende lys kan være farlige for et nysgerrigt dyr

Pas på hunden og katten omkring juledekorationerne

Nogle af de mest brugte juleblomster er julestjernen, misteltenen og kristtornen. De indeholder alle stoffer, som er giftige for vores hunde og katte. Vær derfor opmærksom på at dyrene ikke spiser af juledekorationerne.

Pas på juletræet

Den naturlige duft af gran tiltrækker hunde og katte. Det er ikke ualmindeligt, at specielt hanhunde letter ben op ad træet, at katten kravler op i træet eller bruger det som kradsebræt, så det er en god ide at have træet under opsyn. Husk også, at grannåle ikke kan fordøjes, nogle hunde eller katte spiser dem gerne, mens andre er ligeglade.

Vær opmærksom på julepynten: små genstande kan sætte sig fast i halsen på hunden eller katten, levende lys på de nederste grene kan forsage brandskader på kroppen og elektriske lys kan virke som et attraktivt tykkelegetøj for kattene med risiko for forbrændinger i munden.

Pas på katten og hunden omkring julegaverne

Mange giver deres kat eller hund julegaver i god mening, men tjek gerne gaverne for små dele som kan sluges. Gavepapir og bånd er sjovt at lege med, men pas på det ikke spises eller dyrene får sig viklet ind i det.

Pas på julemaden

Julemaden er lækker og dufter dejligt, det synes vores hunde og katte også. Men vær opmærksom på, at fed mad ikke er beregnet til vores dyrs maver og nemt kan give diarre og i værste tilfælde betændelse i bugspytkirtlen.

Chokolade er direkte giftigt for hunde og katte, symptomerne på forgiftning er opkast, diarre, hyperaktivitet og kramper. Gåseskrog eller andeben er lækkerier for hunde og katte, men pas på tilberedte fugleben splintrer nemt og kan således give livsfarlige skader på mavesækken og tarmvæggen. Derudover kan små knoglestumper klumpe sig sammen og give forstoppelse, nogle gange i en sådan grad, at de kun kan fjernes ved en operation. Lad derfor ikke maden stå fremme uden opsyn og sørg for at affaldsbeholderen er forsvarligt lukket.
Hunde og katte tåler ikke drinks eller mad som indeholder alkohol.